Jeseň bez voňavého jablkového koláča sa nepočíta. Ak si neviete vybrať medzi tisíckami receptov, vyskúšajte netradičný francúzsky recept na „neviditeľný“ jablkový koláč Gateau invisible aux pommes. Prečo neviditeľný? Plátky jabĺk dokonalo splynú s cestom a vytvoria tak jednu kompaktnú hmotu dokonalej chute. Ako na to? 

Posýpka:
60g hladkej špaldovej múky z Kukkonie
2 lyžice trstinového cukru Demerara U vážky
28g studeného masla Kukkonia

Ingrediencie na koláč:
4 veľké vajcia z farmy Hlučil
65g trstinového cukru Demerara U vážky
130g hladkej špaldovej múky z Kukkonie
¼ lyžičky mletej cejlónskej škorice U vážky
80ml mlieka z ovsených vločiek Body & Future
80g roztopeného masla Kukkonia
5-6 jabĺk z Bioplantu

 

Postup:
Začnite prípravou posýpky. Zmiešajte múku s cukrom a pridajte v malých kúskoch studené maslo. Všetko dobre premiešajte medzi prstami až vám vznikne pekná posýpka. Do posýpky môžete pridať nasekané liekové oriešky, vlašské orechy alebo mandle.
Predhrejte si rúru na 180 °C a pripravte formu na pečenie. My sme použili obdĺžnikovú na chlebík. Formu vysteľte papierom na pečenie, okraje nechajte pretŕčať, aby sa vám koláč ľahko vyberal z formy.

Jablká ošúpte, prekrojte na polovičky, vyberte jadrá a nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky.

Vo väčšej mise zmiešajte vajcia a cukor až kým sa nevytvorí ľahká pena. Pridajte múku a škoricu. Nakoniec prilejte mlieko a roztopené ale vychladnuté maslo. Do cesta vysypte jablká. Opatrne premiešajte, aby sa vám plátky nepolámali. Hmotu naložte do pripravenej formy, vrch posypte pripravenou posýpkou a šup do rúry. Po vybraní z rúry nechajte koláč úplne vychladnúť. Ideálne ho nechať ešte 2 hodinky v chladničke pred podávaním.

 

Dobrú chuť.

Recept: Bake to the roots