Potrebujeme:
(Na hrniec polievky)

250g bryndze
5 väčších zemiakov
150g údenej slaniny
1 cibuľa
2ČL sladkej mletej papriky
1.5L zeleninového vývaru
200ml cmaru
1PL cukru
1 strúčik cesnaku
1 bobkový list
Soľ
Korenie
Pažítka

 

V hrnčeku najprv na sucho opečieme na menšie kúsky nakrájanú slaninu do zlatova.
Slaninu odložíme, no v hrnčeku necháme jej vypečený tuk. Na tomto tuku opečieme očistené, na kocky nakrájané zemiaky. Opekáme do zlatova. Jednu tretinu zemiakov odložíme na servírovanie.
K zemiakom pridáme na jemno nakrájanú cibuľku, ktorú spolu so zemiakmi restujeme do sklovita. Následne prisypeme cukor a necháme skaramelizovať.

 

Po asi dvoch minútach k tomu pridáme pretlačený cesnak a bobkový list, podlejeme vývarom a dáme variť na 10 minút.
Po dovarení to všetko preložíme do mixovacej nádoby spolu s paprikou, bryndzou a cmarom. Vyberieme bobkový list a rozmixujeme do hladka. Dochutíme soľou a korením.
Demikát podávame s opečenou slaninkou, zemiakmi a čerstvo nasekanou pažítkou.

Dobrú chuť vám želá Michal Kordoš!