Potrebujeme:
(Na 4 porcie)

500g mletého hovädzieho
300g mletého bravčového
3 červené papriky
1 baklažán
2 červené cibule
1 hlava cesnaku
1 vajce
1ČL údenej papriky
Hrsť hladkej petržlenovej vňate
2 citróny
1ČL sódy bikarbóny
Olivový olej
Soľ
Korenie

Paradajky
Mladá kapusta
Jogurt

 

 

Zarobíme si mäso na čevapy. Zmiešame dokopy mleté hovädzie a bravčové, vajce, jednu na jemno nasekanú červenú cibuľu, údenú papriku, lyžicu olivového oleja, soľ, korenie a sódu bikarbónu. Túto zmes odložíme do chladničky odležať, ideálne cez noc.
Rúru predohrejeme na 220°C. Následne do nej vložíme celé papriky, hlavu cesnaku a baklažán. Pečieme asi trištvrte hodinu, kým nestmavnú a nezačne sa šupka sama oddelovať. V polovici času pečenia ich otočíme. Môžeme to urobiť aj na grile - grilujeme na miernom ohni a obraciame každých 7-10 minút.

 

 

Papriky, cesnak a baklažán vyberieme, papriky zakryjeme alobalom a necháme napariť aspoň 15 minút - šupka zmäkne a bude sa lepšie šúpať. Po 15tich minútach ich ošúpeme a nasekáme na jemno, spolu s vydlabaným baklažánom a očisteným pečeným cesnakom. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Z odležanej mletej zmesi si vyformujeme podlhovasté čevapy, ktoré grilujeme z oboch strán do zlatova.

Čevapy podávame s ajvarom, jogurtom a zeleninkou. Najlepšie sa k čevapom hodí mladá kapusta, letné šťavnaté paradajky, šalátová uhorka a na jemno nasekaná cibuľka.

Dobrú chuť praje Michal Kordoš!