Potrebujeme:
(Na 4 porcie)

1/2 hlávkovej kapusty
600g mletého hovädzieho
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
Hrsť čerstvého tymianu
2PL cukru
1PL horčice
200ml paradajkového pretlaku
100ml vývaru
100ml červeného vína
1ČL mletej údenej papriky
1ČL mletej rasce
Škorica
Soľ
Korenie

Postup:

 

Mleté hovädzie spolu s najemno nasekanou jednou cibuľou a dvoma strúčikmi cesnaku na sucho opečieme v hrnci tak, aby sa pripekalo a pustilo tuk. Takto ho opekáme asi 3-5 minút.
Mäso z hrnca potom vyberieme a pripečenú vrstvu zalejeme vínom. Dno hrnca poriadne premiešame, aby sa chute prepojili, redukujeme asi 7 minút.
Do hrnca pridáme zvyšok cibule a cesnaku, nasekané na malé kocky. Pridáme tiež vývar, paradajkový pretlak, cukor, škoricu a tymian. Omáčku varíme na miernom stupni asi 30 minút.

Medzitým si pripravíme plnené listy. Kapustu po listoch oberieme - použijeme tie väčšie, lepšie sa s nimi pracuje. Listy blanšírujeme v osolenej vode asi 30 sekúnd. Ihneď zachladíme a osušíme.
Osušené listy si rozložíme na doske a naplníme ich opečeným mäsom, ktoré si predtým ešte osolíme, okoreníme a dochutíme údenou paprikou a rascou.

 

Takto naplnené listy zrolujeme, zatvoríme a naukladáme do zapekacej misy.
Akonáhle sa nám omáčka dovarila a zredukovala, odstavíme ju a rozmixujeme do hladka. V prípade potreby ešte dochutíme soľou, korením a cukrom. Potom ňou podlejeme kapustné listy – tie by mali ale aspoň 1 cm pretŕčať, aby sa zvrchu zapiekli.
Kapustné listy s omáčkou zapekáme na 220°C, kým listy nezačnú chytať farbu, asi 20-30 minút. Podávame s čerstvým chlebíkom alebo zemiakovým pyré. Pre vegánsku verziu postupujte rovnako, len mäso nahraďte uvarenou beluga šošovicou a tempehom v pomere 3:1.

 

Dobrú chuť praje Michal Kordoš