Nechajte sa inšpirovať Michalom Kordošom a pripravte si chutné letné jedlá z patizónu.

Patizónové “šnicle”

Potrebujeme:
(Na 4 porcie)

1 stredný patizón
Kukuričné lupienky
Hrsť parmezánu
Vajcia
Mlieko
Hladká múka
1ČL sušeného cesnaku
1/2ČL mletej údenej papriky
Soľ
Korenie

Olej na vysmážanie

Patizón vydlabeme a zbavíme šupky. Nakrájame ho na tenké “rezne” ktoré následne nasolíme a necháme pustiť vodu.Následne ich premyjeme a obalíme v hladkej múke, potom v zmesi vajíčok a mlieka a  nakoniec v zmesi podrvených kukuričných lupienkov, soli, korenia, sušeného cesnaku, papriky a parmezánu. Smažíme v oleji do zlatova, následne preložíme na utierku osušiť.

 


Zapekaný patizón

Potrebujeme:
(Na 4 porcie)

4 menšie patizóny
Hrsť nastrúhaného syru pecorino
2PL syru ricotta
Čerstvý tymián
Hrsť uvarených cestovín
1 pretlačený cesnak
Hrsť píniových orechov
Soľ
Korenie
Olivový olej

Patizóny zhora zrežeme a vydlabeme. Potrieme olivovým olejom, osolíme a pečieme asi 20 minút na 200°C. V miske si zarobíme plnku - zmiešame uvarené cestoviny, tymián, ricottu, dve tretiny pecorina, soľ, korenie a polovicu píniových orechov. Touto plnkou naplníme patizóny a pečieme ďalších 15 minút. Následne posypeme zvyškom pecorina a píniovými orechmi a dopekáme 5 minút. Ihneď podávame.

 

Patizónový krém

Potrebujeme:
(Na 4 porcie)

1 stredne veľký patizón
200ml kokosového mlieka
1L zeleninového vývaru
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1PL strúhaného zázvoru
Hrsť čerstvej bazalky
Soľ
Korenie
Limetková šťava
Slnečnicový olej
Med

Na oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu do sklovita. Pridáme zázvor, cesnak a lyžicu medu. Necháme dobre skaramelizovať. Následne pridáme na kocky nakrájaný patizón. Restujeme 5 - 7 minút. Zalejeme vývarom a kokosovým mliekom, prevaríme 10 minút. Rozmixujeme do hladka spolu s čerstvou bazalkou. Dochutíme soľou, korením, limetkovou šťavou a medom.