Pekáreň Kvások sa špecializuje predovšetkým na chlieb a pri jeho výrobe používa tradičné slovenské postupy tak, ako to robili naše staré mamy. „Cesto miešame len ručne. A čo je veľmi dôležité pri chlebe, delíme ho taktiež ručne, lebo priemyselné deličky deformujú cesto a znižujú jeho kvalitu. Dokonca aj keď niekoho prijímame do zamestnania, základnou podmienkou je, aby už vedel váľať chleba. Je to naše pekárenské minimum. Za naše prednosti považujem to, že časť produkcie robíme bez pridania farbív a iných ďalších zlepšujúcich prípravkov ľudovo zvaných éčka. Chvíľku nám trvalo, než sme sa dostali aj k výrobe kváskového chleba bez droždia. V poslednej dobe sa nám to však celkom dobre rozbehlo,“ vysvetľuje Robert Kordoš, ktorý biznis prebral po zakladateľovi, svojom otcovi Jozefovi Kordošovi. Ten si, napriek svojmu elektrotechnickému vzdelaniu, predstavoval, že raz bude vyrábať a predávať chleba. Prvú živnosť si vybavil hneď, ako to umožnil zákon - na jar v roku 1990 a o rok na to Pekáreň Kvások otvorila svoje brány. Syn Robert vypočul volanie pekárenskej lopaty už vo svojich pätnástich rokoch a odvtedy sa tejto práci intenzívne venuje bez prerušenia. V Tržnici Nivy máte možnosť ochutnať pšenično ražný kóšer chlieb, kváskový chlieb, viaczrnný krájaný chlieb, kaizerku, makovku či vianočku.

 

Kvantitatívne najpredávanejším produktom je obyčajný biely rožok, no najväčšiu ziskovosť pekárni prinášajú kváskové výrobky, ktoré sú prirodzene drahšie. Hlavné mesto sa totiž nedávno zbláznilo do kváskovania, a tak dopyt po týchto chleboch výrazne stúpol. „Droždie je čistý prírodný produkt, ja s ním osobne problém nemám. My nie sme špecializovaná pekáreň na kváskový chleba, ale to čo deklarujeme ako kváskové, naozaj také je.“

Certifikát od rabína 


Pekáreň kvások má ako jediná pekáreň na Slovensku kóšer certifikát od bratislavského rabína Barucha Myersa. Za udelením tohto certifikátu sa ukrýva celkom obyčajný príbeh, priam až náhoda. „Pred 25 rokmi k nám zavítal pán Myers. Pozrel si technológiu, ktorú používame, prešiel si našich dodávateľov surovín a zistil, že všetci spĺňajú podmienky kóšer. Povedal, aby sme presne takto piekli chlieb a on nám príde raz za týždeň zapnúť a vypnúť pec - tým pádom robíme kóšer chlieb. Je to normálnych chlieb, kde je len múka, voda, soľ a droždie. On sa postavil za spôsob, akým robíme chlieb, teda s vysokým podielom ručnej práce bez pridania rôznych látok. Od tej chvíle od nás bral chlieb pre seba a pre židovskú komunitu počas pätnástich rokov. Baruch Myers strávil u nás niekoľko dní a tak, ako sa nájdu manželia, našli sme sa aj my s bratislavským rabínom. Bola to čistá náhoda deväťdesiatych rokov,“ spomína na vznik špeciálneho pecňa pán Kordoš, ktorému aj dnes v približne dvakrát do týždňa volajú ľudia a pýtajú sa práve na kóšer chlieb. Nakoľko už ortodoxná židovská komunita nie je taká silná ako kedysi, certifikát slúži skôr ako marketingová záležitosť smerom k verejnosti. Za chlebíkom z tejto pekárne sa vraj neskrýva žiadny tajný rodinný recept. „Nie je to Coca cola či Becherovka, ktoré majú kopu ingrediencií. Urobiť chleba je jednoduché, potrebujete tri veci, no dôležité je spraviť ho poctivo,“ smeje sa vedúci.

 

 

Kríza biznis nezastavila


Pekárenský biznis je podľa Roberta Kordoša prácou, ktorá vyžaduje zásadné zručnosti aj nasadenie. „Mám ľudí v robote sedem dní v týždni 24 hodín do dňa. Keď chce človek riadiť pekáreň, musí byť nonstop pripravený riešiť problémy. Ak totiž iné firmy prestanú na pár dní vyrábať, svoje výrobky majú na skladoch. U nás sú však produkty ultra fresh a všetko čo upečieme okamžite expedujeme. Preto musíme riešiť problémy skôr ako vôbec vzniknú, predchádzať im a snažiť sa o to, aby sme nezaspali,“ priznáva. Na druhej strane je však jedným z tých šťastlivcov, do ktorého života koronakríza príliš nezasiahla. „Zatiaľ čo iní stáli, my sme robili na sto percent. Vďaka tomu sme nemuseli prepúšťať, žiadať štát o preplatenie nájomného či žiadať o príspevky na mzdy Sme sebestační. Doteraz sme si to ani neuvedomovali, ale ukázalo sa to ako ohromná výhoda,“ dodáva Robert Kordoš.