Mliečna farma Necpaly pri Martine je príkladom lokálneho ekologického hospodárstva, ktorého výsledkom sú produkty bez akýchkoľvek nežiaducich prímesí. Má viac ako 68 – ročnú tradíciu spracovania mlieka.
„Vďaka možnosti ovplyvňovať celý výrobný proces, na ktorý máme priamy dosah, počínajúc chovom kráv, cez výrobu produktov, až po distribúciu a predaj, sme schopní priniesť kvalitný výrobok z čerstvého mlieka, ktoré sa v noci podojí, ráno spracováva a už poobede môže byť u vás doma v chladničke,“ vysvetľuje manažér Vojtech Vnučák.
Kravy, ktorých mlieko sa využíva na výrobu mliečnych výrobkov, sa pasú na vlastných pasienkoch a ich krmivo je dopestované na poliach bez chemických hnojív. „To, čo je pre človeka dlhodobo prirodzené, sa má aj zachovať,“ myslí si.

Smotanová chuť plnotučného mlieka

Mlieko v dnešnej dobe už nie je také, ako kedysi. Na tom sa zhodne laická, aj odborná verejnosť. V obrovských hypermarketoch tekutina vo fľaši občas pripomína len zafarbenú vodu. Rozdiel pocítite aj vy, akonáhle ochutnáte čisto prírodný produkt z necpalskej farmy, ktorá pracuje s nepasterizovaným plnotučným mliekom. Čerstvé kravské mlieko putuje po nadojení do veľkého syrárskeho kotla, kde sa ďalej spracováva. Na farme sa detailne prihliada na zachovanie pomeru všetkých živín. Proces spracovania mlieka nepodlieha úpravám, ktoré sa vo veľkých mliekarňach štandardne využívajú. Mlieko má sýtu farbu a po niekoľkých minútach sa na vrchu vytvorí silná smotana.

 

Zaujímavým produktom je aj Gazdovský kefír, ktorý je jedným z mála plnotučných kefírov na Slovensku. Väčšina výrobcov totiž odstraňuje tuk a potom ho len zaočkuje kefírovacou kultúrou. „Cítiť v ňom smotanu, hustotu, kyselkavosť,“ konštatuje manažér. Oproti mlieku obsahuje kefír viac vitamínov B1, B2 a kyseliny listovej. Bielkoviny sú už čiastočne natrávené pridanými kultúrnymi mikroorganizmami, telo ich preto dokáže ľahšie využiť. Okrem toho je aj cenným zdrojom vitamínu K, vitamínu B, vápnika a horčíka. Kefír má trvanlivosť až tri týždne. Dobré baktérie v ňom sa totiž časom ešte zlepšujú. „Pri výrobe jogurtových nápojov a kefíru je potrebná pasterizácia, keďže ide o špecifické kultúry, ktoré sa prirodzene na Slovensku nevyskytujú. To znamená, že baktérie a kvasinky sa zastabilizujú nízkou pasterizáciu a jogurtové alebo kefírové kultúry sa naočkujú do mlieka, ktoré následne fermentuje alebo vykysne, schladí sa a plní do fliaš. Keďže celý proces výroby trvá približne 24 hodín,“ hovorí Vnučák.

Najobľúbenejšie sú syrové nite

Mlieko teda nie je znehodnocované pasterizovaním, ktoré by zničilo jeho štruktúru, výživovú hodnotu, ako aj prirodzene vyskytujúce sa enzýmy, ako je laktáza, galaktáza či fosfatáza. Práve tento proces robí mlieko ťažšie stráviteľným, čo isto poznajú ľudia bojujúci s laktózovou intoleranciou. Zaujímavou je preto informácia o viacerých štúdiách, ktoré poukazujú na fakt, že väčšina ľudí trpiacich neznášanlivosťou laktózy nemá príznaky po zavedení surového mlieka do ich stravy.

Farma ponúka aj pestrú paletu syrov. Nájdete tu korbáčiky, uzlíky, tyčinky, valce či ručne ťahané nite, ktoré sú výkladnou skriňou prevádzky. Polkilové balenia nití je totiž suverénne najobľúbenejším produktom. „Sú iné. Šťavnaté, pekne sa trhajú, nie sú suché. Chcú ich všetci,“ usmieva sa Vnučák.

 

Čoskoro sa ponuka bude rozširovať o kváskové pekárenské výrobky pečené z vlastných zŕn vypestovaných v Turčianskej kotline. „Máme naše lokálne turčianske obilniny, ako aj mak, ľan, zemiaky a cibuľu. Sme sebestační, vieme si upiecť chlebík z nášho regiónu. A to je celý zmysel – podporovať regionálnu, slovenskú sebestačnosť. Vieme aká je doba, farmári to nemajú ľahké. No robíme to z presvedčenia, že to má zmysel, že si budú v budúcnosti farmárov vážiť. Vytrváme a dúfame, že časom prídu aj noví,“ dodáva Vojtech Vnučák.

Kompletnú ponuku produktov z Mliečnej farmy Necpaly si môžete pozrieť TU.