Potrebujeme:
(Na 4 porcie)

1 menšia mladá biela tekvica
1 smotana na šľahanie
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2PL hladkej múky
1PL ghee
Hrsť čerstvého kôpru
Zeleninový vývar
Ocot
Soľ
Korenie
Cukor

Vajíčko (na volské oko alebo stratené vajce)
Špekáčky (prípadne opečený tempeh)
Kváskový chlieb

 

Tekvicu ošúpeme a vydlabeme dužinatú časť, ideálne lyžicou. Následne ju na hrubo postrúhame. Rozpustíme si ghee, na ktorom do sklovita orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme trošku cukru a pretlačený cesnak a dodatočne restujeme asi minútu, necháme mierne skaramelizovať, tak aby sa ale cesnak nepripálil.

Pridáme nastrúhanú tekvicu a restujeme ďalších 5-7 minút. Potom osolíme a podlejeme troškou vývaru. Dusíme do polomäkka – tekvica by mala byť jemne uvarená, no stále pevná a nie rozvarená. 

Teraz si zarobíme smotanový základ, kedy do hladkej múky postupne primiešavame smotanu až kým nevznikne jednotná hmota. Takto ju postupne prilejeme k tekvici. Prívarok prevaríme, dochutíme soľou, korením, octom a cukrom. Dokončíme polovicou ošisteného kôpru, druhú polovicu odložíme na servírovanie.

Podávame s opečeným špekáčkom či tempehom, prípadne vajíčkom – či už vo forme volského oka, vajíčka na mäkko alebo strateného vajca.

Dobrú chuť praje Michal Kordoš!