Potrebujeme:
(Na 4 porcie)

4 menšie kaleráby
150g bryndze
1/2 granátového jablka
1/2 jablka (ideálne kyslejšie, napríklad Granny Smith)
Hrsť byliniek (šalvia a tymián)
2PL slnečnicových semienok
1PL masla ghee
100ml cideru
Soľ
Korenie

 

Kaleráby dôkladne očistíme, ošúpeme a pripravíme na zapekanie - spodnú časť mierne zrežeme, aby sa nám na plechu nekolísali. V hrnčeku si roztopíme maslo ghee, spoločne s ciderom. Takto zmes necháme prevariť aspoň 3 minúty, kým nezačne prskať a cider sa nám nezredukoval na polovicu. Kaleráby potrieme zmesou masla a cideru, dobre osolíme a dáme piecť do rúry na 220°C, približne 45 minút až hodinu. Zvyšok glazúry si odložíme, každých 10 minút budeme ňou totiž kaleráby ďalej potierať, až kým sa úplne neupečú.

 

Medzitým si pripravíme ostatné prísady. Začneme granátovým jablkom, ktoré prerežeme na polovicu a narežeme v dužinatých miestach, aby sa nám pekne roztvorilo a dali sa plody lepšie vyberať. Akonáhle plody povyberáme, zalejeme ich studenou vodou – môžeme ich tak lepšie zbaviť pozostatkov z dužiny. Potom granátové jablko zlejeme a dáme na stranu. Slnečnicové semienka na sucho mierne opražíme na panvici asi 5 minút - oživíme tak ich chuť a arómu. Keď sa nám kaleráby dopiekli, preložíme ich na tanier. Podávame s nadrobenou bryndzou, granátovým jablkom, jablkom nakrájaným na jemno, slnečnicovými semienkami a čerstvými bylinkami. Doladiť to môžeme aj zvyšnou glazúrou, ktorá by nám mala ostať z potierania.

Dobrú chuť praje Michal Kordoš!